Download Flash player

 

BTM T8000 Universele sorteer- en bosmachine

BTM T8000 Universele sorteer- en bosmachine

     
   
     
 

»

Sorteersystemen van BTM

»

BTM T8000 Universele sorteer- en bosmachine

 
     
     
 

Met het ontwikkelen en bouwen van deze machine, heeft BTM een eenvoudige methode ontwikkeld om met relatief ongecompliceerde middele, takken van diverse bloemsoorten te sorteren en vervolgens op te bossen.

Onderscheiden van de rest
De T8000 sorteer- en bosmachine onderscheidt zich van alle andere sorteermethoden door de horizontale en vlakke inlegvakken. Hierdoor is de sorteerder geschikt voor vrijwel alle langstelige gewassen zoals lelie, alstroemeria, trosroos, curcuma en anjer. De T8000 is de eerste sorteer- en bosmachine die geschikt is voor het verwerken van meerbloemige en zeer tere gewassen. De T8000 garandeert optimale versheid van de bloemen, uniformiteit van de bossen en goede sortering van kwaliteit. Bovendien levert de T8000 aanzienlijke arbeidsbesparing.

Werking
De machine bestaat uit een horizontaal transportsysteem met inlegbakken, een camera beoordelingssysteem en per sortering een opbosstation. De takken worden één voor één ingelegd in de bakken en vervolgens automatisch op kleur, lengte, rijpheid en eventueel steelafwijkingen beoordeeld. De stelen worden daarna ingevoerd in het voor de bepaalde kwaliteit aangewezen opbosstation.

Wanneer het ingestelde aantal takken in het opbosstation aanwezig zijn, volgend de bewerkingen afsnijden, ontbladeren, binden en inhoezen. De bosautomaat is zo gebouwd dat de takken met uiterste voorzichtigheid worden behandeld, zodat geen beschadigingen ontstaan aan bloemen en blad. De capaciteit van de machine is 8.000 stelen bruto en 7.100 netto bij het inleggen door drie personen.

Inleggen van de stelen
De bloemtakken worden in één van de vakken geplaatst, de schermzijde naar een meelopende aanslag gericht. De vakken zijn direct naast elkaar geplaatst en royaal van afmeting, breedte 20 cm en lengte 120 cm. De snelheid is regelbaar van 12 tot 25 meter per minuut, wat een capaciteit biedt van 5000 takken per uur. Twee personen kunnen deze hoeveelheid eenvoudig inleggen. De sorteerder neemt verder de volledige bewerking en selectie over.

Sorteren met behulp van de camera
Met de camera wordt het bloemenscherm ingelezen. De besturing beoordeelt vervolgens in welke klasse de tak thuis hoort. De software leest, tegelijkertijd met de selectie, de lengte van de tak en eventuele kromheid. Afhankelijk van de bloemsoort kan dit ingesteld worden op oppervlak van de bloem, het aantal knoppen per tak, kleur of andere selectiecriteria.

Opbossen
Via het vlakke transportsysteem worden de takken nagenoeg bewegingsvrij in de betreffende, modulair opgebouwde, bosautomaat ingevoerd. De bosautomaten zijn opgezet zoals de bekende T4100 Uniflor bloemenverwerkingslijn,waardoor ze uiteraard ook de uitgebreide mogelijkheden van die lijn hebben.

Voordelen
De T8000 levert vele voordelen op ten opzichte van het traditionele, handmatige bossen. Zo levert de T8000 een arbeidsbesparing tot wel 50%. Daarnaast bevordert de T8000 tevens de kwaliteit van de bossen naar de afnemers; de takken worden namelijk zo min mogelijk vastgepakt, worden zeer precies gesorteerd en tel- en sorteerfouten worden uitgesloten. Bovendien kunnen op elk gewenst moment alle gegevens van de gesorteerde en verwerkte bossen opgevraagd worden.

 Folder T8000

 
     
     
 
 
 

NL UK

BTM Glasshouse Logistics | Standerdmolen 7 | 5571RN Bergeijk | T +31(0) 497 555 226 | E

BTM is onderdeel van: b&b Group